кадър БНТЛаура Кьовеши отхвърли седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от

...
кадър БНТЛаура Кьовеши отхвърли седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши не хареса седем от десет български прокурори

кадър Българска национална телевизия

Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, оповестява.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правораздаването с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, съобщи извънредно пред EURACTIV България Милан Ярон, началник на кабинета на Кьовеши.

“Това не е добър знак. Когато желаеме спомагателна информация, това не е, тъй като някой незадоволително добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е явен знак, че не сме удовлетворени от препоръчаните кандидатури ”, сподели Ярон.

Той изясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е главно от юридически темперамент.

“Не считаме, че българските следователи са подобаващи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че съгласно българския закон те са част от правосъдната система, само че не считаме, че такива хора имат нужната подготовка за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи в никакъв случай не пледират пред съда, а тъкмо това е част от задачата на европейските прокурори, не считаме тези кандидатури за подобаващи ”, сподели Ярон.

Той разясни, че в тази категория влизат трима от седемте проблематични претенденти, тъй като те са следователи.

Във втората категория са претенденти, които са работили като съдии.

“Това са хора, които са били съдии по цивилен и търговски каузи, без опит в престъпно право. Хайде де! Които в никакъв случай на са водили престъпно следствие. И в никакъв случай не са разследвали закононарушения с фондове на Европейски Съюз и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли? ”, възкликна той.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската правосъдна система, измежду претендентите има хора с доста дребен или никакъв опит. Те са били дейни на ниско локално равнище (районно), до момента в който нашето схващане за вида закононарушения, с които ще се борим, е за такива на окръжно равнище. Мога да загатна три имена, госпожа Вероника Бориславова Трифонова, госпожа Божидара Евгениева Ганева – Димова и господин Венцислав Данев Фердинандов. “

Ярон сподели, че тази информация е била изпратена на българските управляващи, които откакто са се срещнали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа опция. Но моето очакване е, че българските управляващи ще ни убеждават, че претендентите са подобаващи, изключително в случай че регламентът се чете по избран метод. Ние обаче не желаеме да влизаме в полемика по какъв начин да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се споделя ясно, че българската страна би трябвало да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички условия за самостоятелност и честен интегритет ”, изясни Ярон.

Запитан дали това значи, че Европейската прокуратура чака седем нови претенденти от българската страна, той отговори: “Абсолютно! ”

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с сходни проблеми с претенденти въпреки това, той отговори негативно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР